Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Νέα μελέτη δίνει νέες κατευθύνσεις σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος

Μεγάλη μετα-ανάλυση βρίσκει αναποτελεσματικές τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για την επίτευξη μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις δίαιτες με περισσότερα λιπαρά (π.χ., χαμηλή σε υδατάνθρακες ή μεσογειακή διατροφή) παρόμοιας έντασης, σύμφωνα με μια μεγάλη μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει πάνω από 68.000 ενήλικες και που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology journal.


Η μελέτη

"Δεν υπάρχει καλή τεκμηρίωση ώστε να γίνεται σύσταση για δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Deirdre Tobias από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Βοστώνη, ΗΠΑ. "Πίσω από τις τρέχουσες διατροφικές συμβουλές για να κόψετε το λίπος, το οποίο περιέχει περισσότερες από τις διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και υδατανθράκων, η σκέψη είναι ότι απλώς η μείωση της πρόσληψης λίπους φυσικά, θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αλλά τεκμηριωμένα στοιχεία μας δείχνουν σαφώς το αντίθετο."



Ο Tobias και οι συνεργάτες του έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των τυχαιοποιημένων μελετών, οι οποίες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα από τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σχέση με άλλες δίαιτες, συμπεριλαμβάνοντας και την χωρίς δίαιτα περίπτωση, στη μακροπρόθεσμη βελτίωση απώλειας βάρους (για τουλάχιστον 1 έτος) σε μη έγκυες ενήλικες έως το τέλος Ιουλίου του 2014. 

Η ανάλυση των 53 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 68.128 ενήλικες, δεν έδειξε καμία διαφορά στην μέση απώλεια βάρους μεταξύ: μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες και σε υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες.

Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθεί καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς, δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: λιγότερο φαγητό γενικά και περισσότερη σωματική άσκηση.

Πηγή: The Lancet