Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Το έμφραγμα μυοκαρδίου και η αντιμετώπισή του.

Ορισμός

Το έμφραγμα μυοκαρδίου συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά διακόπτεται, τις περισσότερες φορές από μια συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών, οι οποίες σχηματίζουν μια πλάκα στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες). Η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μέρος του καρδιακού μυός.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να είναι θανατηφόρο, αλλά η θεραπεία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ζωτικής σημασίας να καλέστε το 166 ή να ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή.
Συμπτώματα
Τα τυπικά σημεία και συμπτώματα του εμφράγματος μυοκαρδίου περιλαμβάνουν:

 • Πίεση, σφίξιμο, πόνο, ή μια συμπίεση ή αίσθηση πόνου στο στήθος ή στα χέρια σας που μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό σας, το σαγόνι ή στην πλάτη 
 • Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος 
 • Δυσκολία στην αναπνοή 
 • Κρύος ιδρώτας 
 • Κούραση 
 • Ζαλάδα ή ξαφνική ζάλη Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλουν

Όλοι οι άνθρωποι με έμφραγμα μυοκαρδίου δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα, ούτε την ίδια βαρύτητα των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπιο πόνο, άλλοι έχουν πιο έντονο πόνο. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, ενώ για άλλους το πρώτο σημείο μπορεί να είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, όσο περισσότερα σημεία και συμπτώματα έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πάσχετε από έμφραγμα.

Μερικά εμφράγματα χτυπούν ξαφνικά, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα ώρες, μέρες ή εβδομάδες νωρίτερα. Η πρώτη προειδοποίηση μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος (στηθάγχη) που ενεργοποιείται από την προσπάθεια και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Η στηθάγχη προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά.

Ένα έμφραγμα μυοκαρδίου διαφέρει από την κατάσταση εκείνη, στην οποία η καρδιά σταματά ξαφνικά (αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, η οποία συμβαίνει όταν μια ηλεκτρική καρδιακή διαταραχή, διαταράσσει τη δράση άντλησης από την καρδιά σας και προκαλεί διακοπή της ροής του αίματος προς το υπόλοιπο σώμα σας). Επομένως το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δράστε άμεσα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πάρα πολύ καιρό, επειδή δεν αναγνωρίζουν τα σημαντικά σημεία και συμπτώματα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Καλέστε για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μην διστάσετε. Αμέσως καλέστε το 166. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης , θα πρέπει κάποιος να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. 
 • Οδηγήστε μόνος σας μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Επειδή η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί, οδηγώντας μόνος σας θέτετε και τους άλλους σε κίνδυνο. 
 • Πάρτε νιτρογλυκερίνη, εάν σας έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Λάβετέ τη σύμφωνα με τις οδηγίες, περιμένοντας τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης. 
 • Πάρτε ασπιρίνη, αν συνιστάται. Η λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής θα μπορούσε να μειώσει την καρδιακή βλάβη, βοηθώντας στην αποτροπή της πήξης του αίματος.                                   Η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, έτσι, μη λαμβάνετε ασπιρίνη, εκτός εάν ο γιατρός σας ή το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης το συνιστούν. Μην καθυστερείτε να καλέσετε το 166, για να πάρετε μια ασπιρίνη. Πρώτα καλέστε για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Τι να κάνετε αν δείτε κάποιον που έχει καρδιακή προσβολή


Αν συναντήσετε κάποιον που είναι αναίσθητος, πρώτα καλέστε για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Στη συνέχεια, αρχίστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για να διατηρήσετε τη ροή του αίματος. Σπρώξτε δυνατά και γρήγορα πάνω στο στήθος του ατόμου - περίπου 100 συμπιέσεις το λεπτό. Δεν είναι απαραίτητο να ελέγξετε τον αεραγωγό του ατόμου ή να δώσετε αναπνοές διάσωσης, εκτός αν έχετε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Αιτίες

Το έμφραγμα μυοκαρδίου συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις στεφανιαίες αρτηρίες αποφράσσονται. Με την πάροδο του χρόνου, μια στεφανιαία αρτηρία μπορεί να στενέψει από τη συσσώρευση διαφόρων ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης (αθηρωσκλήρυνση). Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως στεφανιαία νόσος, προκαλεί τα περισσότερα εμφράγματα.


Κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, μία από αυτές τις πλάκες μπορεί να υποστεί ρήξη και να χυθεί χοληστερόλη και άλλες ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Σχηματίζεται θρόμβος αίματος στο σημείο της ρήξης. Εάν είναι αρκετά μεγάλος, ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει πλήρως τη ροή του αίματος μέσω της στεφανιαίας αρτηρίας (πλήρης απόφραξη της αρτηρίας).

Μια άλλη αιτία του εμφράγματος είναι ένας σπασμός της στεφανιαίας αρτηρίας, ο οποίος αποκλείει τη ροή του αίματος προς ένα τμήμα του καρδιακού μυός. Η χρήση του καπνού και παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, μπορεί να προκαλέσει απειλητικό για τη ζωή σπασμό. Ένα έμφραγμα μυοκαρδίου μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ενός σχισίματος σε καρδιακή αρτηρία (αυτόματος διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών).

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανεπιθύμητη εναπόθεση λίπους (αθηροσκλήρωση), η οποία στενεύει τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας. Μπορείτε να βελτιώσετε ή να εξαλείψετε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να έχετε μια πρώτη ή επακόλουθη καρδιακή προσβολή.

Παράγοντες κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου περιλαμβάνουν: 

 • Ηλικία. Οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι οι νεότεροι άνδρες και γυναίκες. 
 • Καπνός. Το κάπνισμα και η μακροχρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 
 • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας, με την επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση που συμβαίνει με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη ή το διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. 
 • Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ένα υψηλό επίπεδο της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης (ή «κακή» χοληστερόλη) είναι πιο πιθανό να περιορίσει (να στενέψει) τις αρτηρίες. Το υψηλό επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους του αίματος που σχετίζονται με τη διατροφή σας, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης (ή "καλή" χοληστερίνη) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 
 • Διαβήτης. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης. Έχοντας διαβήτη - δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή δεν ανταποκρίνονται τα κύτταρα κατάλληλα στην ινσουλίνη - προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης, ιδιαίτερα ο αρρύθμιστος, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 
 • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής. Αν τα αδέλφια, οι γονείς σας ή οι παππούδες σας είχαν πρώιμα έμφραγμα (έως την ηλικία των 55 για τους άνδρες συγγενείς και έως την ηλικία των 65 για τις γυναίκες συγγενείς), μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο. 
 • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Ένας ανενεργός τρόπος ζωής συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και στην παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά αερόβια, έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν το συνολικό τους κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση είναι επίσης ευεργετική στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 
 • Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλή πίεση αίματος και διαβήτη. Χάνοντας, όμως, μόλις το 10% του σωματικού σας βάρους, μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο. 
 • Στρες. Μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός σας στο στρες με τρόπους που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. 
 • Η χρήση ναρκωτικών. Χρησιμοποιώντας διεγερτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη ή οι αμφεταμίνες, μπορεί να προκληθεί σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών, ο οποίος θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή. 
 • Ένα ιστορικό προεκλαμψίας. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής. 
 • Ιστορικό ενός αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο ερυθηματώδης λύκος. Νόσοι όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές του εμφράγματος συχνά σχετίζονται με τη βλάβη που συμβαίνει στην καρδιά σας κατά τη διάρκεια του εμφράγματος. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες). Αν καρδιακός μυς σας έχει υποστεί βλάβη από έμφραγμα, ηλεκτρικά "βραχυκυκλώματα" μπορεί να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες. 
 • Καρδιακή ανεπάρκεια. Το ποσό των κατεστραμμένων ιστών στην καρδιά σας μπορεί να είναι τόσο μεγάλο, ώστε το υπόλοιπο του καρδιακού σας μυός να μην μπορεί να επιτύχει το κατάλληλο έργο άντλησης του αίματος από την καρδιά σας. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα , που απομακρύνεται όταν το τμήμα της καρδιά σας, το οποίο είναι απόπληκτο από το έμφραγμα, ανακτηθεί. Ωστόσο, μπορεί επίσης, η καρδιακή ανεπάρκεια να είναι μια χρόνια κατάσταση που προκύπτει από την εκτεταμένη και μόνιμη βλάβη στην καρδιά σας μετά από το έμφραγμα. 
 • Καρδιακή ρήξη. Τμήματα του καρδιακού μυός που εξασθένησαν από το έμφραγμα μπορεί να υποστούν ρήξη, αφήνοντας μία τρύπα στο μέρος αυτό της καρδιάς. Αυτή ρήξη είναι συχνά θανατηφόρα. 
 • Προβλήματα βαλβίδας. Οι βαλβίδες της καρδιάς που καταστρέφονται κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή προβλήματα διαρροής. 

Εξετάσεις και διάγνωση

Στην ιδανική περίπτωση, ο γιατρός σας πρέπει να σας ρωτήσει, κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, για τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα.

Αν είστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα συμπτώματα του εμφράγματος, θα σας ζητηθεί να περιγράψετε τα συμπτώματά σας και θα ελεγχθεί η αρτηριακή σας πίεση, ο σφυγμός και η θερμοκρασία. Θα πρέπει να συνδεθείτε με μια οθόνη παρακολούθησης της καρδιάς σας και θα ξεκινήσουν σχεδόν αμέσως εξετάσεις για να δούμε αν έχετε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι εξετάσεις θα βοηθήσουν στον έλεγχο εάν τα σημεία και τα συμπτώματα σας, όπως ο πόνος στο στήθος, δείχνουν ένα έμφραγμα ή άλλη κατάσταση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:


 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η πρώτη εξέταση γίνεται για να διαγνωσθεί ένα καρδιακό επεισόδιο, καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται με το δέρμα σας. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα εμφανίζεται σε μια οθόνη ή εκτυπώνεται σε χαρτί. Επειδή το προσβεβλημένο τμήμα του καρδιακού μυός δεν άγει κανονικά τα ηλεκτρικά ερεθίσματα, το ΗΚΓ μπορεί να δείξει ότι ένα έμφραγμα έχει συμβεί ή είναι σε εξέλιξη. 
 • Εξετάσεις αίματος. Εάν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από έμφραγμα, ορισμένα ένζυμα της καρδιάς διαρρέουν αργά στο αίμα σας,. Ιατροί επειγόντων περιστατικών θα λάβουν δείγματα από το αίμα σας για να ελέγξουν για την παρουσία αυτών των ενζύμων. Πρόσθετες εξετάσεις

Αν έχετε υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου, οι γιατροί θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασής σας. Μπορεί, επίσης, να σας υποβάλουν σε αυτές τις πρόσθετες εξετάσεις:

 • Ακτινογραφια θώρακα. Μια εικόνα ακτίνων Χ από το θώρακά σας, επιτρέπει στον γιατρό σας να ελέγξει το μέγεθος της καρδιάς σας και των αγγείων και να ψάξει για υγρό στους πνεύμονές σας. 
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, τα ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στην καρδιά σας από μια συσκευή τον μορφομετατροπέα, αντανακλώνται από το θώρακά σας και από την καρδιά σας και η ηλεκτρονική επεξεργασία τους παρέχει εικόνες βίντεο από την καρδιά σας. Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αν μια περιοχή της καρδιάς σας έχει υποστεί βλάβη από έμφραγμα και δεν αντλεί φυσιολογικά ή στη μέγιστη απόδοση. 

 • Στεφανιογραφία. Μια υγρή χρωστική ουσία (σκιαγραφικό) εγχέεται στις αρτηρίες της καρδιάς σας μέσα από ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα), ο οποίος προωθείται μέσω μιας αρτηρίας, από το χέρι (από την κερκιδική αρτηρία) ή από το πόδι από τη βουβωνική χώρα σας (από τη μηριαία αρτηρία), στις αρτηρίες στην καρδιά σας. Το σκιαγραφικό καθιστά ορατές τις αρτηρίες στην ακτινοσκόπηση, αποκαλύπτοντας περιοχές απόφραξης. 


 • Τεστ κόπωσης. Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μετά από το έμφραγμα μυοκαρδίου, μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε τεστ κόπωσης. Το τεστ κόπωσης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας απαντούν στην άσκηση. Μπορείτε να περπατήσετε σε διάδρομο ή να υποβληθείτε σε κόπωση με ένα στατικό ποδήλατο, ενώ είστε συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα ΗΚΓ. Ή μπορείτε να λάβετε ένα φάρμακο ενδοφλεβίως που διεγείρει την καρδιά σας με παρόμοιο με την άσκηση τρόπο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς, το οποίο είναι παρόμοιο με ένα τεστ κοπώσεως, αλλά χρησιμοποιεί ενέσιμο ραδιοϊσότοπο και ειδικές τεχνικές απεικόνισης για να παράγει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας, ενώ ασκείστε. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη μακροχρόνια θεραπεία σας. 
 • Καρδιακή αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της ζημιάς από εμφράγματα. Σε μια αξονική τομογραφία καρδιάς, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μηχάνημα με σχήμα δαχτυλιδιού. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ στο εσωτερικό του μηχανήματος περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και συλλέγει εικόνες της καρδιάς και του θώρακά σας. 

Θεραπείες και φάρμακα
Θεραπεία σε νοσοκομείο

Με κάθε λεπτό που περνάει μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, όλο και περισσότερος καρδιακός ιστός χάνει οξυγόνο και χειροτερεύει ή νεκρώνεται. Ο κύριος τρόπος για την πρόληψη της καρδιακής βλάβης είναι να αποκατασταθεί η ροή του αίματος γρήγορα.

Φάρμακα


Τα φάρμακα που δίνονται για τη θεραπεία του εμφράγματος περιλαμβάνουν:

Ασπιρίνη. Το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας δώσει ασπιρίνη αμέσως. Η ασπιρίνη μειώνει την πήξη του αίματος, βοηθώντας έτσι να διατηρήσει τη ροή του αίματος μέσα από μια στενεμένη αρτηρία.

Θρομβολυτικά. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη διάλυση ενός θρόμβου αίματος που έχει μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Όσο νωρίτερα θα λάβετε ένα θρομβολυτικό φάρμακο μετά από έμφραγμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβίωσης και με λιγότερη καρδιακή βλάβη.

Παράγοντες κατά των αιμοπεταλίων. Οι ιατροί επειγόντων περιστατικών μπορεί να σας δώσει άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων θρόμβων και να κρατήσει τους υπάρχοντες θρόμβους από το να πάρουν μεγαλύτερη έκταση. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) και άλλα, που ονομάζονται αναστολείς της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων.

Άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Θα είναι πιθανό να δοθούν άλλα φάρμακα, όπως η ηπαρίνη, ώστε να κάνουν το αίμα σας λιγότερο «κολλώδες» και λιγότερο πιθανό να σχηματισθούν θρόμβοι. Η ηπαρίνη χορηγείται ενδοφλεβίως ή με ένεση κάτω από το δέρμα σας.

Αναλγητικά. Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα παυσίπονο, όπως η μορφίνη, για να σας ανακουφίσει.

Νιτρογλυκερίνη. Αυτό το φάρμακο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος (στηθάγχη), μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά, διευρύνοντας (διαστέλλοντας) τα αιμοφόρα αγγεία.

Βήτα-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να χαλαρώσει o καρδιακός μυς, επιβραδύνουν τον χτύπο της καρδιάς σας και μειώνουν την πίεση του αίματος, κάνοντας το έργο της καρδιάς σας ευκολότερο. Οι βήτα-αναστολείς μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα του καρδιακού μυός που θα υποστεί βλάβη και βοηθούν στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών.

Αναστολείς ΜΕΑ. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και το μυοκαρδιακό stress.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες

Εκτός από τα φάρμακα, μπορεί να υποβληθείτε σε μία από τις ακόλουθες διαδικασίες για τη θεραπεία του εμφράγματος:
Στεφανιαία αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ. Οι γιατροί εισάγουν ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) που περνά μέσω μιας αρτηρίας, συνήθως από το χέρι (κερκιδική αρτηρία) ή από το πόδι από τη βουβωνική χώρα σας (μηριαία αρτηρία), και φτάνει στη φραγμένη αρτηρία στην καρδιά σας. Αν έχετε υποστεί έμφραγμα, αυτή η διαδικασία γίνεται για να εντοπίσει και να διανοίξει τις αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών.

Δια μέσω αυτού του καθετήρα προωθείτε ένα ειδικό μπαλόνι που φουσκώνει εν συντομία ώστε να ανοίξει μια αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία. Ένα stent (μεταλλικό πλέγμα) μπορεί να εισαχθεί μέσα στην αρτηρία για να την κρατήσει ανοιχτή μακροπρόθεσμα, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει ένα stent επικαλυμμένο με βραδείας απελευθέρωσης φάρμακα για να βοηθήσει να κρατηθεί η αρτηρία σας ανοιχτή.

Εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass στεφανιαίας αρτηρίας). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να πραγματοποιήσουν επείγουσα χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Εάν είναι δυνατόν, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη μετά από ένα χρονικό διάστημα - περίπου τρεις έως επτά ημέρες - για να ανακάμψει η καρδιά σας από το έμφραγμα.

Η χειρουργική επέμβαση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) συνεπάγεται συρραφή φλεβών ή αρτηριών σε θέση πέρα ​​από ένα αποφραγμένο ή στενεμένο σημείο στεφανιαίας αρτηρίας, επιτρέποντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά παρακάμπτοντας το στενεμένο τμήμα.

Μόλις η ροή του αίματος προς την καρδιά σας αποκατασταθεί και η κατάστασή σας είναι σταθερή, είναι πιθανό να παραμείνετε στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες.

Τρόπος ζωής και θεραπεία στο σπίτι

Ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας. Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην ανάρρωση μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου:


Αποφυγή του καπνού. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι να μην καπνίζετε. Επίσης, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Για να σταματήσετε το κάπνισμα, αν χρειαστεί ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας.


Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής σας πίεσης. Αν ένα ή και τα δύο από αυτά είναι υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αλλαγές στη διατροφή και τα φάρμακά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για το πόσο συχνά θα πρέπει να παρακολουθείται την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.Τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου - υψηλή χοληστερόλη αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης - δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα νωρίς. Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει σε εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα αυτών και θα σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε, αν είναι απαραίτητο.

Ασκήσου τακτικά. Η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας μετά από μια καρδιακή προσβολή και βοηθά στην πρόληψη του εμφράγματος, βοηθώντας σας να ελέγξετε το βάρος σας, το διαβήτη, τη χοληστερίνη και της αρτηριακή σας πίεση. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη. Περπατώντας 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά σας και μπορεί να συμβάλει στην υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη.

Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή. Τα κορεσμένα λιπαρά, τα trans λιπαρά και η χοληστερόλη στη διατροφή σας μπορεί να στενέψουν και να αποφράξουν αρτηρίες στην καρδιά σας, και το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Ακολουθείστε υγιεινή άπαχη διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια και τα φασόλια, άφθονα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαχειριστείτε διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο του αίματος είναι επιζήμιο για την καρδιά σας. Η τακτική άσκηση, η καλή διατροφή και η απώλεια βάρους βοηθούν στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επίσης φάρμακα για τη ρύθμιση του διαβήτη τους.

Ελέγξτε το άγχος. Μειώστε το στρες στις δραστηριότητες από μέρα σε μέρα. Ξανασκεφτείτε τις συνήθειες εργασιομανίας και βρείτε υγιεινούς τρόπους για την ελαχιστοποίηση ή την διαχείριση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή σας.

Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότερους.

Πρόληψη

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να λάβετε μέτρα για την πρόληψη του εμφράγματος - ακόμα κι αν έχετε ήδη ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου. Εδώ είναι οι τρόποι για να αποτρέψετε ένα έμφραγμα μυοκαρδίου.

Φάρμακα. Η λήψη φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός επακόλουθου εμφράγματος και να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του προσβεβλημένου από έμφραγμα τμήματος της καρδιάς σας. Συνεχίστε να παίρνετε ό,τι προβλέπει ο γιατρό σας, και ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να παρακολουθείστε.


Παράγοντες του τρόπου ζωής. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος με μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, μην καπνίζετε, να ασκείστε τακτικά, να διαχειρίζεστε το στρες και τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι κάτι που τρομάζει. Πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή σας; Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία τους ή να επαναλάβετε τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε; Θα συμβεί ξανά;

Εδώ είναι μερικές προτάσεις για να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε:
Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Ο φόβος, ο θυμός, η ενοχή και η κατάθλιψη είναι όλα συχνά μετά από ένα έμφραγμα. Η συζήτηση με το γιατρό σας, με ένα μέλος της οικογένειας ή με ένα φίλο σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Ή σκεφτείτε να μιλήσετε σε έναν φορέα παροχής ψυχικής υγείας ή να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε σημεία ή συμπτώματα της κατάθλιψης στο γιατρό σας. Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψης μετά από καρδιακή προσβολή.

Συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Πολλά νοσοκομεία προσφέρουν προγράμματα που μπορείτε να αρχίσετε, ενώ είστε στο νοσοκομείο και, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επεισοδίου, να συνεχίστε για εβδομάδες έως μήνες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης γενικά εστιάζονται σε τέσσερις κύριους τομείς - φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, συναισθηματικά προβλήματα και σταδιακή επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητές σας.

Σεξ μετά από μια καρδιακή προσβολή

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το σεξ μετά από ένα έμφραγμα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη σεξουαλική δραστηριότητα μετά την ανάρρωση από το έμφραγμα μυοκαρδίου. Το πότε μπορείτε να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση, την ψυχολογική ετοιμότητα και την προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.
Μερικά φάρμακα για την καρδιά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μιλήστε με το γιατρό σας.